QUAN L’ESPECTRE ÉS NOTÍCIA

Algun dia m’hi posaré. Algun dia escriuré quatre coses sobre el que penso que hauria de ser la docència universitària i la difusió dels resultats de recerca. Però no ara. Aquest curs ha estat especialment intens i més val deixar passar unes setmanes.

Però sí que puc aprofitar per ajudar una mica alguna gent que ens diu que està bastant perduda amb el tema dels MUX i la importància de l’espectre radioelèctric. A la versió en anglès d’aquesta web, hi ha una entrada escrita pel col·lega finlandés Marko Ala-Fossi que explica una mica de què va el projecte de recerca en el qual tinc la sort de participar.

A les darreres setmanes, amb gent de la Facultat i dels mitjans, hem parlat sovint del desconcert generalitzat davant d’algunes notícies (en alguns casos, més aviat rumors) i, a més de l’article que proposo a l’entrada “Sobre l’espectre radioelèctric”, voldria suggerir ara unes quantes pàgines i alguna gent per seguir a Twitter. Ho dosifico. No hi seran tots però no em sembla massa pràctic ofegar en dades.

Per suposat, es pot seguir i llegir a Twitter @markoalafossi (no molt actiu però molt bo triant la informació sobre espectre i ràdio especialment, però també sobre TIC en general) i, per suposat, @jaguimera pel tema dels MUX, polítiques de comunicació i, de fa poc, benvingut al món de l’espectre.

Com a pàgines oficials, recomano la de l’EBU (European Broadcasting Union, Unió Europea de Radiodifusió) que té alguns dels millors enginyers en telecomunicacions i, com a lobby, és dels més actius protegint el broadcasting tradicional, ara que se’l vol expulsar de la banda de freqüències que ocupa. A més, el primer lloc on es discuteix el repartiment de les freqüències és la ITU (International Telecommunications Union, Unió Internacional de Telecomunicacions).

EBU

Tenen més d’una adreça però en aquest cas seria @EBU_TECH i una secció especial a la web: http://www3.ebu.ch/advocacy/initiatives/spectrum.

Aquests són alguns dels documents públics amb què fan divulgació de la seva tasca: http://www3.ebu.ch/files/live/sites/ebu/files/Knowledge/Publication%20Library/Fact%20sheets/Factsheet%20-%20201312%20Radio%20Spectrum.pdf o el més recent https://tech.ebu.ch/docs/factsheets/ebu_fs_spectrumdebate.pdf

ITU

A Twitter, @ITU; la web: http://www.itu.int

 

Hi ha també algunes pàgines web molt útils que nosaltres fem servir no només per al tema de l’espectre sinó per a d’altres, com ara:

DigiTag (Digital Terrestrial Television Action Group) que, com d’altres, té una part tancada per als seus membres però ofereix força dades en obert.

Iris (Legal Observations of the European Audiovisual Observatory). Com a part de l’Observatori Europeu de l’Audiovisual, ofereix molta informació legal de quasi 40 països, pel que fa referència a la indústria de l’audiovisual.

Òbviament, en aquesta llista no pot faltar el RSGP (Radio Spectrum Policy Group) autodefinit a la seva pàgina web com a “high-level advisory group that assists the European Commission in the Development of Radio Spectrum Policy”. Dit popularment, un dels qui remena les cireres.

Si algú està interessat en aquell article que vàrem publicar a Observatorio OBS*, fa uns anys però encara força vigent, sabrà també del procel·lós món de les consultores, que et fan un informe sobre el que vulguis, total per acabar dient totes el mateix, si fa no fa.

Per avui, ja n’hi ha prou. Un altre dia: les claus que expliquen tot plegat.